Varmasti jokainen meistä on tässä vaiheessa jo edes jossain määrin kiinnostunut kestävyydestä ja siitä kuinka jokapäiväisessä elämässä voi tehdä parempia valintoja. Ihmiset lähtökohtaisesti haluavat tehdä hyvää ja jättää positiivisen vaikutuksen niin muihin ihmisiin kuin maailmaankin. Ei kai kukaan nyt toivo, että luonnonvarat loppuvat tai että ilmaston lämpeneminen sulattaa jäätiköt. Usein ei vain osata ajatella, että kuinka noita asioita voisi omalla toiminnalla ennaltaehkäistä.
Pienilläkin teoilla voit tehdä paljon hyvää ympäristön ja kestävän kehityksen avuksi. Varmasti jokainen on lukenut ja kuullut paljon kierrätyksen ja jätteiden lajittelun tärkeydestä, ihan kyllästymiseen saakka. Siihen on kuitenkin syynsä, miksi se on niin tärkeää. Yksinkertaisesti: mitään ei synny tyhjästä. Kun lajittelet jätteet ja kierrätät tavarat joita et tarvitse, ne saavat uuden elämän muodossa tai toisessa. Joko niistä tehdään energiaa tai sitten uusiomateriaalia. Tämä kaikki on pois vain tiettyyn pisteeseen saakka uusiutuvien luonnonvarojen käytöstä ja ennen kaikkea niiden uusiutumattomien käytöstä, jotka jossain vaiheessa varmasti loppuvat.
Omilla kulutusvalinnoilla; harkituilla ostopäätöksillä, materiaalivalinnoilla, kauppakassin sisällöllä ja ennen kaikkea omalla ajattelutavalla voi vaikuttaa. Itsesi lisäksi vaikutat myös ympärilläsi oleviin ihmisiin ja he taas välittävät puolestaan viestiä eteenpäin. Uskon, että ihan kaikilla ja jokaisen ihmisen valinnoilla on väliä.
Aloita näistä:
1. Lajittelun ja jätteiden abc. Ihan ensimmäisenä helppo vinkki, jos kierrätys mietityttää, on ladata puhelimeen kierrätysappi (etsi appstoresta HSY Jäteopas) tai laittaa kirjanmerkkeihin HSY:n lajitteluopas, Tampereen seudulla Pirkanmaan jätehuollon verkkosivut tai Turun seudulla Lounais-Suomen Jätehuollon verkkosivut. Varmasti googlaamalla löytyy helposti myös muiden alueiden lajitteluohjeet. Kaikilla näillä verkkosivuilla ja HSY:n appissa voi helposti kirjoittaa hakukenttään roskan nimen ja saada tiedon kuinka se lajitellaan. Tiesitkö, että talouspaperin, nenäliinat ja leivinpaperin voi laittaa biojätteeseen? Tai että poltetun tuikkukynttilän voi laittaa metallinkeräykseen? Moni meilläkin ennen sekajätteeseen mennyt roska tulee näiden ohjeiden ansiosta hyödynnettyä paremmin.
2. Kosmetiikkajäte. Koska moni täällä varmasti kuuluu kosmetiikkaa runsaasti kuluttavaan väestönosaan, halusin ottaa esiin myös tämän näkökulman. En todellakaan ole hyvä esimerkki kosmetiikan kulutuksen suhteen. Käytän kosmetiikkaa enemmän kuin todella tarvitsisin ja siitä syntyy myös aikatavalla jätettä. Kosmetiikan jätteenkin voi kuitenkin lajitella. Muovipakkaukset voi PVC-muovia (numero 3) lukuunottamatta laittaa muovinkeräykseen. Muista irroittaa kannet ja korkit erikseen, ne saattavat olla eri muovilaatuja. Huuhtele kykysi mukaan pakkauksista mahdolliset tuotejäämät pois. Lasipakkaukset lasinkeräykseen ja metallipakkaukset metallinkeräykseen ja ulkoiset pakkaukset kartonkikeräykseen, ohjepaperit paperinkeräykseen. Mattapintainen lasi ei sovellu lasinkeräykseen vaan on sekajätettä. Pakkausmateriaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota myös tuotteen ostovaiheessa, etenkin nopeasti kuluvien tuotteiden suhteen.
3. Ruokahävikki. Ruokahävikin pienentäminen ei ole mitenkään monimutkainen asia, vaan vaatii vain pientä ajattelutavan muutosta. Ruoan ostovaiheessa kannattaa jo miettiä, että milloin ja minkä kanssa tämän tuotteen syön tai miten valmistan sen ruoaksi. Katso päiväykset, älä osta sellaista mitä et ehdi käyttää. Pakasta, jos joku meinaa mennä vanhaksi. Moni elintarvike kestää hyvin pakastusta eikä mene siitä miksikään. Hieman nahistuneet kasvikset voi laittaa pataruokaan tai sosekeittoon, hedelmistä taas voi tehdä vaikka smoothien. Pilkulliset tai jopa mustakuoriset banaanit sopivat hyvin leivontaan. Keksi luovia tapoja hyödyntää elintarvikkeita. Oma vakkarini ns. jämäruoista on pasta, johon uppoaa helposti kastikkeiden jämät, ylijäämävihannekset ja esimerkiksi juustojen jämät.
4. Liha, maito ja kananmunat. Tässä vaiheessa moni varmasti nostaa kädet pystyyn ja sanoo, että minä en pihvistäni/juustostani/aamumunakkaastani luovu. Eikä kukaan voi siihen pakottaakaan. Mutta, jos tekisit sen verran hyvää sekä ympäristön että eläinten hyväksi, että vähentäisit niiden kulutusta tai luopuisit vaikka niistä eläinkunnan tuotteista, joista luopuminen on jo sinulle helppoa. Heitän tähän vain tämän yhden faktan: eläinkunnan tuotteiden tehotuotanto on suurin yksittäinen ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Jos välität maapallosta ja sen tulevaisuudesta, harkitsethan edes tätä. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen katsomaan tämän puheen.
5. Pikamuoti ja vaatteiden kierrätys. Periaatteessa helpoin vinkki, jolla säästät myös aikalailla rahaa: osta pääasiassa tarpeeseen, lähinnä laadukkaista ja kestävistä materiaaleista tehtyjä vaatteita sekä suosi kierrätystä. Takaan, että on niin paljon palkitsevampaa löytää kirppikseltä jotain itselle mieluisaa kuin mennä kauppaan ja ostaa jotain vastaavaa. Koska itse en tykkää fyysisesti shoppailla vaatteita, suosikkini ovat nettikirppikset sekä etenkin kirppisappi Zadaa, josta olen ostanut tähän mennessä useita vaatteita, kolmet kengät ja yhden laukun, ja näistä vain yksi on ollut omalla kohdallani huti ja sen möin jo eteenpäin. Erityisesti kahdesta appin kautta ostamasta vaatteesta on tullut kestosuosikkejani ja niiden löytäminen edullisesti ja kierrätettynä tuntui superhyvältä! Etsi vaatteita, jotka on tehty pääasiassa puuvillasta, pellavasta, viskoosista ja lyocellista. Näiden ekologisuudesta on monia mielipiteitä, mutta itse pidän niistä koska ne ovat mukavia päällä ja kestävät kulutusta ja pesua.
Kukaan ei ole täydellinen, eikä täydellisen kestävästi elävää ihmistä ole olemassakaan. Omia kompastuskiviäni ovat muun muassa turha vedenkulutus, yksityisautoilu ja runsas muoviin pakattujen elintarvikkeiden käyttö. Tiedostan nämä ja tiedän etten koskaan tulekaan niiden suhteen täydelliseksi. Aina voi kuitenkin yrittää parantaa ja ylle listaamani asiat ovat mielestäni hyvä alku, jos niitä ei ole vielä ehtinyt omalla kohdallaan pohtia. Mietitään kaikki, mitä itse voidaan tehdä pienentääksemme sitä konkreettista jälkeä maailmassa.
Aiheeseen liittyen lue myös Mennen ja tullen -blogin Fannin postaus: Kulutan, siis olen?.
Mikä on kantasi ekologisuuteen? Mitä voit tehdä kestävän kehityksen eteen?