Quantcast
Channel: Neiti Minttukihara
Viewing all articles
Browse latest Browse all 187

10 päivän camper van -reissu Islannin ympäri

$
0
0
Hei, vieläkö siellä on joku lukemassa..? Pahoittelut blogihiljaisuudesta!

Jokos viimeinkin palattaisiin Islantiin! Tein toukokuussa poikaystäväni kanssa 10 päivän camper van -reissun Islannin ympäri ja olen lupaillut raportoida reissusta koko kesän ajan. Sen kummempia nyt selittelemättä mennään siis suoraan asiaan. On muuten mukavaa palata reissun tunnelmiin nyt muutaman kuukauden jälkeen! 


Olen pohtinut paljon mistä näkökulmasta kirjoittaisin. Tällainen matka vaatii (onnistuakseen) paljon suunnittelua ja valmistautumista etukäteen. Niinpä harrastimme ennen reissua paljon googlettelua ja muiden netissä jakamista vinkeistä oli huomattavasti hyötyä. Haluankin jakaa fiilistelyn ohessa myös hyödyllistä tietoa eteenpäin.

Ihan aluksi kannattaa miettiä reissun budjetti ja sitä myötä reissun kesto. Itse suosittelen ehdottomasti varaamaan reissuun sen kymmenen päivää, koska vaikka viikon matkakin on tehtävissä, ei siitä pysty nauttimaan niin paljoa jos reitillä joutuu kiirehtimään ja skippaamaan paljon kohteita. On myös hyvä pohtia, että kuinka paljon ajoa kullekin päivälle kertyy ja kuinka paljon jää aikaa katsella nähtävyyksiä. 


Reissun ajankohdalla on myös väliä. Sesonkina kesäkaudella saa lämpimimmät kelit ja valoisimmat illat ja yöt, mutta sen kaiken joutuu myös jakamaan lukuisien muiden turistien kanssa. Jos haluaa kuitenkin matkustaa kesäkaudella, itse kokeilisin muuttaa matkustusrytmin niin, että nukkuisin päivällä ja kävisin kohteissa yöllä. Saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta yöllä liikennettä ja ihmisiä on vähemmän ja Islannin kesä on Suomen tapaan yötön, joten valoakin riittää. Me päädyimme matkustamaan toukokuun alussa, jolloin camper vanien vuokrahinnat olivat sesonkia edullisemmat ja turisteja oli vähemmän (kuitenkin yleensä PALJON). Myös säät suosivat meitä ja koko reissun aikana satoi vain yhden päivän.  

Road tripin reitti ja tärkeimmät kohteet kannattaa suurimmaksi osaksi päättää etukäteen. Käytimme reitin suunnitteluun Google Mapsin karttatyökalua, johon merkitsimme alkuun kaikki kiinnostavat kohteet ja sen jälkeen erilliselle listalle vielä ne kaikkein kiinnostavimmat. Reitti muodostui sen jälkeen paljolti kartalle merkittyjen kohteiden mukaan. Ajoimme reittiä pääasiassa fiiliksen mukaan ja sen vuoksi oli myös valtavan hyödyllistä, että karttaan oli merkitty etukäteen myös kaikki Islannin leirintäalueet.


Valitsimme matkustamiseen ja yöpymiseen tarkoitetun camper vanin, koska se antoi valtavasti vapautta matkustuspäivien kulkuun. Saatoimme halutessamme jatkaa vaikka alunperin suunniteltua kohdetta pidemmälle jos siltä tuntui tai tehdä pieniä muutoksia reittiin sään tai muun muuttujien mukaan. Camper van on myös majoitusvaihtoehdoista edullisemmasta päästä vaikka siltikin aika kallis kuten lähes kaikki Islannissa. Jos et vierasta telttailua, niin sillä pääsisi ylivoimaisesti halvimmalla majoituksen suhteen. Toukokuussa kuitenkin etenkin Pohjois-Islannissa lämpötilat saattavat olla nollan pinnassa niin telttailuunkin pitäisi olla todella hyvin varustautunut ja siksi emme sitä edes harkinneet.

Varustautumisesta puheen ollen: camper van -reissulle on todella tärkeää miettiä mitä vaatteita ja varusteita pakkaa mukaan. Islannissa sää vaihtelee todella paljon ja etelän ja pohjoisen lämpötilaero saattaa olla 20 astettakin. Veden läheisyydessä käy myös yleensä hyytävä tuuli, joka saa lämpötilan tuntumaan vielä kylmemmältä. Me hankimme reissua varten teknisiä aluskerrastoja ja sateen ja tuulen kestäviä päällisvaatteita ja kerrospukeutumalla selvisimmekin muun muassa kolmen tunnin valassafarista avomerellä. Talvitakkeja meillä ei siis ollut mukana, koska pääosin lämpötila oli 10-15 asteen tuntumassa. 


Laadukkaat varusteet poislukien tavaran määrä kannattaa jättää minimiin, koska camper vanissa on hyvin rajallisesti tilaa ja tavaroita on ärsyttävää kaivaa aina takakontista tai sängyn alta laukun pohjalta.

Ehdottomasti kuitenkin pakkaa nämä: teknisiä aluskerrastoja, ainakin yhdet hyvät kävelykengät, sateen ja tuulen kestävä takki ja ulkohousut, pipo, hanskat, uimapuku, matkapyyhe (sellainen joka kuivaa nopeasti), reppu, kertakäyttöpyyhkeitä (eivät ekologisin vaihtoehto, mutta superkäteviä reissun päällä), kestovesipullo, mausteita ruoanlaittoon, koukullisia kumiköysiä (pyykkilangoiksi autoon), energiapatukoita tai muuta helppoa retkievästä, varavirta kännykälle, valokuvaustarvikkeet (jos et omista niin kännykälläkin pärjää hyvin), kestokassi ruokaostoksille, aurinkolasit.  

Ja jätä nämä kotiin: kaikki avonaiset ja korolliset kengät, kaikki epämukavat tai epäkäytännölliset vaatteet, laukut (vaihda reppuun), kaikki ylimääräinen kosmetiikka (mitä vähemmän sen parempi), sateenvarjo (sateenkestävät vaatteet must, varjo on vaan tiellä), läppäri (lataaminen epäkäytännöllistä, jos et välttämättä tarvitse niin jätä kotiin).


Yksi hyvä tapa säästää reissukustannuksissa on tehdä mahdollisimman paljon itse ruokaa camper vanissä. Camper vanin varustukseen kuuluu yleensä pieni kaasulla toimiva retkikeitin, jolla saa hyvin tehtyä yksinkertaista ruokaa. Meillä kului reissun aikana paljon nuudeleita, pastaa ja soijarouhetta ja niiden päälle tuli testattua mm. pakastealtaasta vegaanisia katkarapuja (!). Söimme ravintolassa Reykjavikin ulkopuolella vain kahdesti ja Reykjavikissa taas vegaanitarjonnan ollessa muuta maata parempi söimme useamman kerran ulkona.

Camper van on muuten kuin pyörillä liikkuva asunto, mutta kaksi asiaa sieltä puuttuu: wc ja suihku. Vessassa kävimme aamuisin ja iltaisin leirintäalueilla ja matkalla huoltoasemilla, nähtävyyksillä ja myös aika usein vaan puskapissalla (sori jos on TMI). Leirintäalueilta löytyy toki myös suihkut, mutta me kävimme matkan aikana niin monessa kylpylässä ja kuumassa lähteessä että lopulta leirintäalueen suihkuun tarvitsi turvautua vain kerran.


Tässä vielä meidän 10 päivän reitti kohteineen ja yöpymispaikkoineen:         

1. päivä: Lento Islantiin, camper vanin nouto Reykjavikistä, Kerid Crater, Geysirit, Hrunalaug, yöpyminen Hvollsvollurin leirintäalueella.
2. päivä: Seljalandsfoss, Skogafoss, Seljavallalaug, Dyrholaey, Reynisfjara, yöpyminen Skaftafellin leirintäalueella.
3. päivä: Skaftafell, Diamond Beach/Jökulsarlon, Hoffel Hot Tubs, yöpyminen Djupivogurin leirintäalueella.
4. päivä: Petra's Stone Collection, Dettifoss, Myvatn Nature Baths, yöpyminen Vogarin leirintäalueella.
5. päivä: Hverir, Grjotagja, Dimmuborgir, pseudokraaterit, Husavik Whale Watching, yöpyminen Hamrarissa, Kjarnaskógurin leirintäalueella Akureyrissä.
6. päivä: Akureyrin kaupunki, Siglufjördur, Hofsos Infinity Pool, Hvitserkur, yöpyminen Hvammstangin leirintäalueella.
7. päivä: Landbrotalaug, Kirkjufell & Kirkjufellsfoss, yöpyminen Hellissandurin leirintäalueella.
8. päivä: Svörtuloft, Saxholl, Arnarstapi, Budakirkja, Hraunfossar & Barnafoss, Krauma, yöpyminen Bjarteyjarsandurin farmilla. 
9. päivä: Thorufoss, Reykjavikin kaupunki, fallologinen museo (oudoin ja ahdistavin museo, jossa olen käynyt ..), Laugardalslaug, yöpyminen leirintäalueella Reykjavikissa.
10. päivä: Camper vanin palautus, Reykjavikin kaupunki, lento Suomeen.

Jos sinulle tulee mieleen kysyttävää mistään käytännön asioista liittyen reissaamiseen Islannissa, kysy pois! :) 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 187

Trending Articles